Och nu till dagens andra inlägg! Jag gjorde nyligen en mycket god saffranskaka och en ganska stor (och min första) omgång kimchi, och i och med att jag justerade recepten lite tänkte jag att jag skriver ner dem istället för de länkade.
Saffranskaka
Smör och ströbröd till form, alternativt bakplåtspapper
200 g smör eller margarin
1/2 g saffran
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
1-1 1/2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
Nedre delen av ugn, 175 c, 35-45 minuter (runt 37 i lilla ugnen, förmodligen längre i riktig)
- Smöra och bröda, alternativt lägg bakplåtspapper, i form.
- Smält smör. Samtidigt stöt 1 msk av sockret och saffran tillsammans.
- Låt smöret svalna något, blanda i socker-saffran.
- Vispa ägg och resten av sockret poröst. Blanda i mjölken och smöret.
- Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver i bunke. Vänd ner ägg-vispet och rör sedan ihop till smet.
- Skjuts in i ugnen. Låt sitta i formen, gärna på galler, i några minuter innan lossar.
Saffranskaka |
Kimchi
Salladskål - storlek beror på hur mycket kimchi du vill ha. Valde mellanstort första gången.
Salt - lite på magkänsla
1 1/2 dl vatten
2 msk rismjöl
1 msk strösocker
2 msk riven/finhackad ingefära
2 msk riven/finhackad vitlök
1 grovt riven/finhackad gul lök
1 dl soja (jag hade mindre men tyckte det behövdes mer - korrigera när jag provat olika mängder)
1/2-1 dl go chu jang (för starkt första gången, tog 1 dl)
6 tunt skivade salladslökar
1 strimlad morot
1 skalat eller noga tvättat och finhackat äpple
Går att lägga till en bit av annan valfri grönsak!!
Blev ungefär en stor glasburk och en halv liten som skrivet ovan.
- Ansa salladskålen och skär i 3-4cm stora bitar. Lägg i bunke i lager, salta mellan varje lager. Se till att det är salt på alla blad. Låt stå 1.5-2timmar. Skölj ett blad, smaka av, bedöm om stå längre.
- Skölj av kålen och krama ur. Lugnt om lite vätska kvarstår.
- Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock sås. Låt svalna något och blanda sedan i ingefära, vitlök, lök, soja och go chu jang. Blanda salladslök, morot, rättika, äpple och kålen i bunke och häll över röran. Blanda med händerna tills allting är täckt. Händerna tillför bra grejjor till fermenteringsprocessen, men se till att de är rena ändå.
- Lägg i glasbukar, lämna 1-2 centimeter längst upp för jäsningen. Täck med plastfolie och tryck ner. Placera burken i dubbla plastpåsar eller ställ på djupt fat/form. Låt stå i rumstemperatur 1-2 dagar, pys en eller två gånger om dagen och tryck då också ned plasten igen. När det läcker kan det vara lämpligt att flytta till kylskåp för att sakta ned jäsningen, men går att låta stå 42 timmar ut.
Kimchi |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar