lördag 2 december 2023

BÄSTA nattjästa frukostfrallorna

 Är absolut till hundra procent besatt av dessa! Gjorde dem flertalet gånger under våren och ska göra en runda fast i limp-format nu i veckan, har jag tänkt. Kopierar receptet direkt från Receptfavoriter, men har själv justerat med kryddning vid tidigare bak. Misstänker att de skulle vara fina med klassisk brödkrydda, till exempel.

Från ett av mina första bak av dem, här serverade med fejksalami, gurka, smör och apelsinmarmelad.

Nattjästa frukostfrallor

1 msk torrjäst, 25 gram färsk
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1,5 tsk salt
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön (valfritt)
1 dl tranbär (valfritt)
1 dl vetemjöl till utbakning

Blir ungefär 8-12 frallor beroende på storlek. Står 3-4 baguetter,1 limpa i lång form, kanske två i kortare formar eller fritt på plåten.

  1. Blanda alla ingredienser i en STOR degbunke. Rör ihop torrjäst, vatten, honung, salt, rågsikt och vetemjöl. Använder du färsk jäst smular du den först och rör ut i lite av vattnet innan du tillsätter resten av ingredienserna.
  2. Tillsätt vidare smaksättning som solrosfrön och tranbär, hackad frukt eller annat du vill ha i.
  3. Blanda ihop till en kladdig deg.
  4. Låt degen kalljäsa i kylen över natten ca 10 timmar. Det går också utmärkt att jäsa i rumstemperatur i 1.5-2 timmar.
  5. Ta fram degen på morgonen. Stjälp upp degen på ett ordentligt mjölat bakbord.
  6. Bred ut degen försiktigt till en rektangel och vik ihop den en gång. Pudra över ett tunt lager mjöl så att inte degen fastnar när du täcker över med gladplast eller en bakduk. Låt degen jäsa övertäckta i 30 minuter medan ugnen blir varm.
  7. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Sätt in en bakplåt.
  8. Skär ut tolv rektangulära rustika frallor likt ciabattas med en degspade. Formen är inte så noga men de får gärna vara ungefär lika stora. Lägg över dem på ett bakplåtspapper.
  9. Ta ut den varma plåten och dra över bakplåtspappret med frallorna.
  10. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 20 minuter i mitten av ugnen tills frallorna har fin färg. Om limpa, grädda ungefär 40 minuter. Sätt gärna i en termometer i en fralla. Frallorna är färdiggräddade vid 94 °C.
  11. Dra över bakplåtspappret med frallorna till ett ugnsgaller och låt svalna några minuter innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar