1-2 matskedar olivolja
1 stor eller 2 små rödlökar
ca. 2dl morotsstavar
Salt efter behag, typ någon tesked
1 citron
1 solovitlök (motsvarande kanske 3-4 vitlöksklyftor)
1/2 röd chili
Peppar efter behag, också här typ 1 tesked
Valfri ört, gärna färsk (två-tre kvistar timjan är nog bäst; jag använde kanske 2-3 teskedar torkad oregano)
3-4dl buljong (jag använde en halv tärning grönsak och en hel umami)
(1-2dl vatten)
1-2 teskedar honung
1/2-1 skruvkapsyl ättika
1 paket cannellinibönor
(Ungefär 3-5 portioner, beroende på tillbehör, om serveras som förrätt, etc.)
- I stor kastrull, värm oljan på medelvärme. Dela rödlöken från roten i ungefär 2cm breda bitar (eller efter behag - dock inte tärnade!). När oljan är varm, lägg i rödlöken, strö på salt, och lämna tills gyllenbrun på ena sidan (3-5min). Skär moroten i stavar och tillsätt när du vänder på rödlöken.
- Medan du väntar på att rödlökens andra sida ska bli gyllenbrun, skär vitlök och chili fint. Skär också citronen i fyra klyftor. Kläm citronklyftorna över rödlöken innan du tillsätter dem, vitlöken och chilin. Strö över peppar och örter. Rör om.
- Tillsätt buljongen, och vatten om det är för lite vätska/för stark buljongsmak. Rör i honung och ättika, se till att smaka av. Medan vätskan värms upp, skölj av bönorna ordentligt.
- När det börjar puttra, tillsätt bönorna. Rör om. Låt småkoka tills bönorna har blivit mjuka och vätskan verkar ha tjocknat något. Klart!
Så! Gick relativt snabbt, var mycket gott. Mycket bra för att doppa bröd i (eller bryta av en bit som man låter ligga i en stund). Jag råkade göra min lite väl sur men tycker inte det gjorde någonting, det påminde mig bara om de polska soppor jag tidigare ätit. Löken blir sådär fin och söt, chilin tog inte övertaget, bönorna och morotsstavarna var båda liksom lagom mjuka OCH gav lite motstånd i en annars kanske o-tuggig rätt. Vill prova lite olika kombinationer så lämnar mina huvudsakliga inspirationsrecept nedan.
(Tog en bild men vet inte hur aptitlig den här - kanske kommer upp senare.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar